Nederland is er niet in geslaagd om als nummer 5 te eindigen op het EK bij de Mixed Open Divisie.

De Leeuwen en Leeuwinnen kwam 1 try te kort tegen Zwitserland dat aan de haal gaat met de

5e plaats.

Waar het Nederland eerder deze dag wel lukte om Zwitserland te verslaan, ging de buit ditmaal

naar Zwitserland dat de beslissende wedstrijd won op kleine details tegen Touch Nederland.

De laatste dag van het EK stond in het teken van beide ploegen die op jacht waren om geschiedenis

te schrijven voor hun land om de hoogste eindklassering ooit te bewerkstelligen op een EK.

Beide landen strijden vandaag om Eindklassering voor de Playoffs groepsfase en eindklassering

van de Euros 2023.

Game 11 - 10:30 Zwitserland - Nederland

Deze wedstrijd stond in het teken voor eindklassering in de Playoffs groepsfase.
Een wedstrijd om de statistieken, omdat beide ploegen die zich al wisten te plaatsen voor de 5e/6e plaats wedstrijd.

Nederland dat aanvallend sterk begon, waarbij de tos werd gewonnen door aanvoerder Bradley Bonafacio,

opende ook gauw verdient de score door meteen een try te drukken op de tryline.

Nederland speelde zeer solide en kwam beter voor de dag dan tijdens de eerste editie op het EK

tegen Zwitserland (10-12 verlies).

Verdedigend stond het ook goed en gaven zij de Zwitsers weinig ruimte, wat resulteerde in een 4-1 ruststand

in het voordeel van het Nederlandse team.

Alhoewel de neutrale toeschouwers konden zien dat beide ploegen op de rem speelde, waren er

fraaie acties te zien en was het voor beide coaches het ideale moment om wat tactische omzettingen in

de ploeg te brengen om mee te nemen naar de beslissende wedstrijd vanmiddag om 13:30.

Nederland bouwde de score uit en won deze wedstrijd daarom ook meer dan verdient met 4-7

en liet zien klaar te zijn voor de wedstrijd vanmiddag wederom tegen Zwitserland.

Game 12 - 13:30 Nederland - Zwitserland

Na een rustperiode en wat analytische besprekingen was de wedstrijd daar.
Nederland dat vol met vertrouwen richting de wedstrijd gaat, won wederom de tos en aangezien

het om een ranking wedstrijd gaat, zonder Drop-Off, besloot aanvoerder Bradley Bonafacio dat Nederland

mag beginnen met aanvallen.

Door een sterk begin aan Nederlandse zijde, resulteerde na 5 minuten spelen, de eerste score

in het voordeel van Nederland en leek daardoor het minst last te hebben van de spanningen.

Echter niet veel later, ging het fout in de verdediging van het Nederlands team en was het Zwitserland

dat met een snelle reactie terug kwam in de wedstrijd: 1-1

Beide teams kwamen los in de brandende zon, wat de omstandigheden voor beide teams niet

makkelijk maakte was het Zwitserland dat voor de rust aan de leiding ging met voorsprong van: 3-4

Aan Nederlandse zijde speelden Darren Brown en Jon MacDonald (zie foto) met grote klasse waar de Zwitsers

moeilijk antwoord op hadden en nog de altijd betrouwbare Francien van den Berg (zie foto) liet wederom zien

dat zij op de Wing een heuse angstgegner is voor iedere tegenstander.

In de tweede helft moest Nederland vol aan de bak om in de wedstrijd te blijven.
Met weersomstandigheden maakte het de opdracht er niet makkelijker op, maar een goed resultaat is zeker haalbaar
voor de Oranje Leeuwen en Leeuwinnen.

Nederland kwam al gauw op gelijke hoogte na rust en bleef voortdurend zoeken naar zwakke punten in de
verdediging van Zwitserland met succes.
Tot aan de 6-6 bleef het spannend, echter door tactische omzettingen aan de kant van Zwitserland kreeg Nederland

minder grip op de wedstrijd en bleef het achter de feiten aanlopen met een score voor Zwitserland 4 minuten voor tijd.

Nederland kwam langzaamaan weer op gang en was wakker geschud voor een slotoffensief met 2 aanvallende pogingen
dichtbij een try, maar door verkeerde beslissingen werden deze kansen niet rijkelijk benut  en ging Zwitserland ervandoor

met de winst en liet Nederland met een deceptie achter op het veld en kon het jammer genoeg niet de hoogste eindklassering

ooit bewerkstelligen.

De pijn was voelbaar in de groep wat leidde tot tranen, maar ook trots dat Nederland met opgeheven terug mag kijken

op een sterk Euros 2023, waarbij de grote landen veel lof hadden voor het spel wat Nederland liet zien op een eindtoernooi.
Bondscoach Masayo Tateno heeft Nederland het maximale gegeven onder uitdagende omstandigheden met veel succes

en een 6e plaats wat nu te boeken gaat als hoogste eindklassering ooit voor Touch Nederland op een EK.

Tryscoorders Nederland - Zwitserland: 6-7